Blicko.ba - Info portal!

 
 • Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Rezultat osam godina pregovaranja: Nema naznaka održavanju izbora u Mostaru

E-mail Ispis PDF

b 160906029

Posljednji pokušaji zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH da na sjednici održanoj u aprilu ove godine postignu dogovor o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH, kojim bi se omogućilo

održavanje lokalnih izbora u Mostaru, prošli su neslavno. Naime, nijedan od prijedloga nije dobio podršku državnih parlamentaraca uprkos tome što su sve političke stranke tvrdile da baš njihov prijedlog provodi odluku Ustavnog suda BiH i otklanja svaki vid diskriminacije među građanima Mostara.

Kako je vrijeme proticalo, tako se bez rješenje došlo i do predizborne kampanja za lokalne izbore u BiH. Kako nam je potvrđeno, delegacije vladajućih stranaka u Mostaru (SDA i HDZ BiH) u skorije vrijeme nisu imale zajedničke sastanke s ciljem iznalaženja rješenja za sprovođenje presude Ustavnog suda BiH.

"Nema nikakvih aktivnosti, a niti sastanaka. Nadam se da ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije neće odustati od svojih pokušaja i da će se u sve uključiti međunarodna zajednica i OHR kako bi se izbori u Mostaru održali što je prije moguće. Mislim da je neophodno da se održe u ovoj godini", rekao je za Klix.ba predsjednik Gradskog odbora SDA Salem Marić.

Marić ističe da ga posebno zabrinjava odnos OHR-a prema Mostaru koji je napravio veliku grešku kada je mandat dao gradonačelniku i isključio ostale vijećnike iz Gradskog vijeća.

"Na taj način HDZ BiH se nalazi u povoljnijem položaju i oni ne žele da rješavaju pitanje Mostara dok ne budu sigurni da će dobiti ono što traže ili dok se ne budu rješavala pitanja na nivou države. Oni to smatraju vitalnim pitanjem za hrvatski narod tako da na državnom nivou probat će riješiti i pitanje Mostara", kazao je Marić.

Velikom greškom smatra i činjenicu da su međunarodna zajednica i OHR prihvatili priču da se u Mostaru moraju riješiti samo dva sporna člana Izbornog zakona BiH.

"To nije dobro rješenje. Mi smatramo da se mora riješiti i pitanje organizacije Mostara i uređenje Statuta, a tek u sklopu toga riješiti i dva sporna člana Izbornog zakona", rekao je Marić.

Predsjednik Gradskog odbora SDA upozorava i da se u budžetu Mostara već osjete određeni nedostaci s obzirom na to da nedostaju projekti iz oblasti urbanizma i investicija.

"Najveći problem se pojavljuje u javnim preduzećima grada gdje je nadzornim odborima, direktorima i njihovim zamjenicima istekao mandat", zaključio je Marić.

160906029.1 xl

 

 

 
Baner

Anketa

Uspomene su Vam najdraže kao: