Blicko.ba - Info portal!

 
 • Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

CIVILNA ZAŠTITA NA OPREZU Poplavljeno nekoliko kuća u RS-u, voda usporavala saobraćaj u Banjoj Luci

E-mail Ispis PDF

10:05 Na području Banje Luke nema opasnosti od izlijevanja rijeka i bujičnih vodotokova i situacija je pod kontrolom, tvrde iz gradskog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

Nadležne gradske službe obišle su protekle noći i jutros Šargovački i potok Jularac, te Dragočajku i Široku rijeku i utvrdili da je stanje pod kontrolom.

Tokom noći i jutros su utvrđena manja začepljenja oborinske kanalizacije, koja su usporavala odvijanje saobraćaja u ulicama: Ada, Peti prigradski put i Krajiških brigada.

Ekipe Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja izašle su jutros na teren i u Dunavsku ulicu u naselju Kumsale, gdje su ustanovili da se veća količina vode zadržava na saobraćajnici.

Vodostaj Vrbasa u Banjoj Luci iznosi 139 cm, a u Delibašinom selu 113 cm.

09:50 Na području Novog Grada na snazi su redovne mjere odbrane od poplave, a zbog problema sa bujičnim i podzemnim vodama u naseljima uključene su pumpe za ispumpavanje podzemnih voda.

- Regionalni put Budimlić Japra - Blagaj neprohodan je u mjestu Suhača zbog izlivanja rijeke Japre. Neprohodni su i lokalni putevi Budimlić Japra - Radomirovac, Rudice - Osredak i Agići - Kršlje.

09:30 Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru jutros je iznosio 310 centimetara ili 110 centimetara ispod kritične tačke, ali je samo u posljednja 24 sata porastao za gotovo dva metra.

Iz Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora saopšteno je da se očekuje dalji rast vodostaja Sane s obzirom na padavine u slivnom području ove rijeke.

- Vodostaji Gomjenice, Miloševice i Puharske su u stagnaciji i trenutno ne prijeti opasnost od izlivanja ovih rijeka - navodi se u saopštenju.

08:47 Zbog obilnih padavina jučer je u Knežici kod Kozarske Dubice, zbog naglog povećanja vodostaja rječice Knežice, zaplavljeno 20 kuća. Prema riječima šefa odsjeka Civilne zaštite u Kozarskoj Dubici, Đure Trubarca, nadiranje bujičastih voda koje su i dovele do problema jutros se smirilo, prenosi RTRS.

U Knežici se voda povlači, ali su rijeke Una i Sava u naglom porastu. Od jučer je njihov vodstaj viši za dva metra, ali je još ispod kritičnih tačaka. Zbog izlijevanja riječice Knežice, sinoć je bio prekinut i saobraćaj na magistralnom putu Prijedor - Kozarska Dubica u mjestu Milića Gaj. Međutim, voda se povukla i saobraćaj se jutros odvija redovno.

Kada je riječ o Kostajnici, Una je u značajnom porastu. Voda je noćas rasla i do 15 centimetara po satu. Poplavljene su poljoprivredne površine na ovom području. Zahavljujući aktivnostima na čišćenju korita, koje su hitno preduzete usljed obilnih padavina, rječica Tavija, koja prolazi kroz centar Kostajnice, nije se izlila, iako je vodostaj visok.

Načelnik opštine Kostajnica, Drago Bundalo, rekao je da se poslije prestanka kiše protekle noći rijeka Tavija vratila u korito, nakon što je prethodno ozbiljno zaprijetila da se izlije i poplavi dio domaćinstava u Ustaničkoj ulici.

- Sada više prijeti rijeka Una čiji vodostaj raste iz sata u sat i sada postoji bojazan da bi se ona mogla izliti u Ulicu Ranka Šipke - rekao je Bundalo.

U Novom Gradu, Sana i Una su takođe u porastu, ali nisu izlile iz korita. Međutim, velike probleme prave bujičaste vode. Kako saznajemo iz novogradskog Centra za obavještavanje, tri kuće su poplavljene u naseljima Roga, Matavazi i Crna Rijeka, a voda ugrožava još tridesetak domaćinstava. Naglo nadiranje bujičastih voda dovelo je do prekida saobraćaja na nekoliko putnih pravaca. Zbog izlijevanja potoka i rječica u prekidu su: regionalni put Blagaj – Budimlić Japra u mjestu Suhača, te lokalni putevi: Blagaj - Vitasovci i Blagaj - Radomirovac u mjestu Blagaj, Rudice – Osredak u mjestu Čađavica dva, a u prekidu je i lokalni put u mjestu Agići – Kršlje u mjestu Jagodnjak. Također, zbog poplave nastave danas neće biti u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Donjim Agićima.

Vodostaj Sane u Prijedoru jutros iznosi 295 centimetara, što je u odnosu na sinoć više od metra, ali je i dalje ispod kritične tačke. Kako saznajemo iz prijedorskog odsjeka Civilne zaštite, nivo Miloševice je opao u odnosu na sinoć. Trenutno najveći problem predstavlja nadiranje podzemnih voda. Vatrogaci su od sinoć imali brojne intervencije na ispumpavanju podzemnih voda iz podrumskih prostorija u gradu i okolnim naseljima.

Jučer je zbog nadiranja površinskih voda bilo ugroženo nekoliko kuća u Rasavcima, ali i fabrika “Nuti due” u istom prijedorskom selu.

Blicko.ba/avaz

 
Baner

Anketa

Uspomene su Vam najdraže kao: