Blicko.ba - Info portal!

 
 • Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

PREDSTAVNIČKI DOM PSBIH Špirić bijesan zbog bosanskog jezika

E-mail Ispis PDF

12:05 Zastupnik SNSD-a Nikola Špirić kazao je da mu u aplikaciji koja je pohranjena u novoj elektronskoj opremi za glasanje smeta naziv bosanski jezik .

- Trebalo je da piše jezik bošnjačkog naroda, jezik srpskog naroda i jezik hrvatskog naroda sve po Ustavu i Dejtonskom sporazumu - kazao je Špirić.

On je dodao da nova oprema "ne vrijedi pišljiva boba", a na pitanje novinara zašto bi on određivao ime jezika bošnjačkog naroda, Špirić je kazao da to neće raditi, ali da ne priznaje bosanski jezik. Upravo zbog ovakvih izjava poslanika potreban je Kodeks o ponašanju.

Na pitanje šta bi trebalo pisati za pripadnike iz reda Ostalih, Špirić je kazao da treba pisati jezik iz reda Ostalih.

Špirić je također kazao da one nema veze sa nabavkom ove opreme i da ne zna njenu cijenu, ali je dodao da "spori način na koji se pohranjuju podaci".

11:35 Damir Bećirović, poslanik DF-a, tražio je pismeni odgovor od Vijeća ministara BiH, odnosno resornih ministarstava o tome koliko osoblja broji Ambasada Libije u BiH, te Komitet za brigu o ranjenicima pri Ambasadi Libije u Sarajevu. Bećirović je pitao imaju li članovi i predsjednik tog Komiteta, Ali Amish, status diplomata u našoj zemlji, te da li se vrše provjere osoba koje u statusu ranjenika preko ovog Komiteta dolaze u našu zemlju. Bećirović je kazao da neke informacije govore da osobe iz Libije, u statusu ranjenika nekontrolirano ulaze u našu zemlju.

11:30 U Sarajevu je u toku sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Poslanici će između ostalog razmatrati Prijedlog zakona o azilu, Prijedlog zakona o strancima, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača . Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U toku je komentiranje odgovora na poslanička pitanja postavljena na prošloj sjednici, te postavljanje novih poslaničkih pitanja Vijeću ministara BiH. Tako je Mirsad Mešić, poslanik SDP-a na prošloj sjednici pitao Marinu Pendeš, ministricu odbrane BiH hoće li podnijeti ostavku, jer je Tužilaštvo BiH, protiv nje podiglo optužnicu zbog zloupotrebe položaja.

Minsitrica Pendeš, danas je iza parlamentarne govornice kazala da se ne osjeća odgovornom za ono što joj Tužilaštvo BiH stavlja na teret, te da nema namjeru podnositi ostavku .

- Vjerujem u pravosudni sustav i dokazat ću svoju nevinost - kazala je ministrica Pendeš.

Inače, današnja sjednica kasnila je više od pola sata, jer je testirana nova informatička oprema namijenjena poslanicima.Oprema podrazumijeva novi sistem glasanja na sjednicima, ali i omogućuje da poslanici u elektronskoj formi dobiju sve materijale neophodne za sjednicu. Novi sistem automatski po isteku vremena predviđenog za obraćanje poslanika isključuje mikrofon, tako da poslanici neće imati mogućnost kao do sada da "probiju predviđenu minutažu".

Blicko.ba/avaz

 
Baner

Anketa

Uspomene su Vam najdraže kao: