Blicko.ba - Info portal!

 
 • Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

TRAGEDIJA NA HADŽU Oko 220 poginulih u stampedu, 400 povrijeđeno

E-mail Ispis PDF

11:10 Prema najnovijim informacijama najmanje 220 ljudi poginulo je u stampedu hodočasnika u četvrtak u Mini, u blizini Meke, prenosi France 24

10:38 Najmanje 150 osoba je poginulo, a oko 400 je ranjeno tokom tokom stampeda u dolini Mina tokom obreda kamenovanja šejtana, javlja CNN.

Stampedo se dogodio tokom ritualnog kamenovanja šejtana na Mini gdje je dva miliona lhodočasnika izvodi obrede.

B

Mina je poznato mjesto obavljanja hadžijskih obreda i nalazi se u neposrednoj blizini Meke. Od Mesdžidul-harama udaljen je oko četiri kilometra.

Mina je mjesto gdje hadžije provode najviše vremena u cjelokupnim obredima. Hadžije na Mini izvode simbolično kamenovanje šejtana.

Ova nesreća dogodila se nakon samo dvije sedmice kada je poginulo više od 100 osoba usljed pada krana koji je postavljen u Velikoj džamiji u Meki.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH Neboiša Regoje porvrdio je za "Avazov" portal da prema dosadašnjim informacijama u stampedu na Hadžu nema povrijeđenih državljana BiH.

- Ukoliko tokom dana dobijemo više informacija javnost će biti obavještena - kazao je Neboiša Regoje, načelnik ureda za odnose s javnošću.

Blicko.ba/avaz

 
Baner

Anketa

Uspomene su Vam najdraže kao: