Blicko.ba - Info portal!

 
 • Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Ruski vojnici pridružili su se Assadovim snagama

E-mail Ispis PDF

Ruska vojska pridružila se vojnim operacijama u Siriji, i to na strani državne vojske pod zapovjedništvom Bashara Al-Assada, saznaje Reuters pozivajući se na tri neimenovana izvora iz Libanona, koji su navodno jako dobro upućeni u vojno-političku situaciju u Siriji.

Rusija sve više pojačava svoje snage u Siriji iako je trenutno u operaciji manji broj pripadnika ruske vojske, kažu izvori. Rusija je poslala dva broda za iskrcavanje tenkova, navode američki dužnosnici, ali i dodatne avione sirijskoj vladi u posljednjih nekoliko dana.

Tvrde također da su poslali i manji dio mornaričke pješadije. Vojni motivi ruskog uplitanja u sukob u Siriji američkim dužnosnicima nisu sasvim jasni, a postoje indikacije da ruska vojska osposobljava zračnu luku pored lučkog grada Latakije.

Moskva je potvrdila da je u Siriju poslala "stručnjake", no odbila je potvrditi bilo kakve detalje o svojem vojnom prisustvu u toj državi. Assadova vlada poriče da su ruski vojnici uključeni u borbe, no sirijski dužnosnik priznao je da je broj vojnih stručnjaka porastao prošle godine.

Podsjetimo, SAD već neko vrijeme vrši zračne udare na položaje ISIL-a, no Amerikanci ne podržavaju režim Bashara Al-Assada.

Blicko.ba/avaz

 
Baner

Anketa

Uspomene su Vam najdraže kao: