Blicko.ba - Info portal!

 
 • Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Bebe su opečene u inkubatoru, ljudi su umirali zbog pokvarenih uređaja!

E-mail Ispis PDF

Rok za verifikaciju medicinskih uređaja u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini je 15. septembar. Nakon toga, nadležnim inspekcijskim organima, ministarstvima zdravstva i javnosti bit će dostupne informacije o ustanovama koje su uradile verifikaciju i zadovoljile potrebne kriterije.

Građani će, također, biti upozoreni i na ustanove koje nisu verificirale medicinske uređaje i rade s neispravnom opremom, a ranije su se, kako tvrde eksperti, zbog loše opreme dešavale stravične tragedije.

Lobiji i monopol

Kako saznajemo, mnogi podaci upućuju na to da brojne zdravstvene ustanove ne posjeduju minimalnu potrebnu medicinsku opremu. Kako kaže, Almir Badnjević, direktor verifikacionog laboratorija VERLAB, koji je imenovao Institut za mjeriteljstvo BiH, poznato je da su vlasnici nekih zdravstvenih ustanova prilikom njihovog otvaranja ili posudili opremu od drugih i lažno je prikazali kao vlastitu ili posjeduju neispravnu opremu.

- Dovođenje zdravstvenih ustanova u red prekinut će i dosadašnje lobije i monopole privatnih firmi sa zdravstvenim ustanovama koje su uzrokovale ovakvo stanje u zdravstvu - kaže Badnjević.

Prema njegovim riječima, zbog neadekvatne opreme ispaštaju mnogi pacijenti. Poznati su, kaže, mnogi konkretni primjeri u kojima je zdravlje pacijenta ozbiljno narušeno ili je čak završilo smrtnim ishodom. Poštujući etičke standarde, ne otkriva imena ni pacijenata ni medicinskog osoblja, ali je s nama podijelio neke od šokantnih primjera koje su otkrili prilikom istraživanja.

Između ostalog, kaže Badnjević, jednom prilikom dugogodišnji anesteziolog je vodio postupak uspavljivanja i buđenja pacijenta za vrijeme operacije te bio svjedok da se pacijent probudio dosta kasnije. Sve je upućivalo na pogrešno doziranje aparata.

- Isto tako, na drugom aparatu desilo im se da im se pacijent budi nekoliko puta za vrijeme operacije, jer uređaj ne funkcioniše kako treba - kaže Badnjević.


Prepričava i kako je jednom prilikom uposlenica jedne zdravstvene ustanove bila u smjeni kao svjedok kada su otkrili da inkubatori za bebe manifestiraju mnogo višu temperaturu od dozvoljene te da je došlo do opekotina na tek rođenim bebama. Razlog je što nikada nisu mjerene temperature u inkubatorima.

Naš sagovornik navodi i neke primjere sa smrtnim ishodom. Tako je osoba koja je prisustvovala reanimaciji svog oca u zdravstvenoj ustanovi svjedočila kako su ljekari nekoliko puta „ispucavali“ iz defibrilatora, ali on nijednom nije „ispucao“ energiju. Nakon toga pacijent je podlegao.

Srčani napad

- Razlog je što izlazni parametri (energija) nikada nisu ni mjereni te nije poznato kakvi su oni uopće - kaže Badnjević.

Naveo je još jedan sličan primjer dobiven od korisnika usluga.

- Osoba je bila prisutna kada se desio srčani napad na plaži. Hitna pomoć je došla, ali rekli su da im defibrilator uopće ne radi te da ne mogu izvršiti reanimaciju. Osoba je preminula. Razlog je što se ne provjeravaju uređaji, nego se drže samo forme radi - kaže naš sagovornik.

Još jedan u nizu primjera koji navodi jeste i da je jednom prilikom nakon EKG pregleda u službi hitne pomoći jednog doma zdravlja pacijentu uređaj pokazao da ima brzinu otkucaja srca 290 BPM. Kako objašnjava, kada je ljekar to vidio, samo je rezultat podijelio s dva, jer „uređaj malo laže“.

- Razlog tome je neispravan uređaj. Nikada vjerovatno nisu ni mjereni njegovi izlazni parametri, jer nije uredu da se tako prepravljaju nalazi – zaključuje Badnjević.

Komplikacija na fizikalnoj

Badnjević navodi i da je jedna pacijentica prijavila da je nakon fizikalnog tretmana i korištenja terapeutskog ultrazvuka u privatnoj zdravstvenoj ustanovi zadobila opekotine na nozi, na mjestu gdje je rađen tretman. Razlog je bila sonda terapeutskog ultrazvuka, koja je manifestirala mnogo veću snagu nego što je to dozvoljeno.

Blicko.ba/avaz

 
Baner

Anketa

Uspomene su Vam najdraže kao: