Blicko.ba - Info portal!

 
 • Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

IDEMO PO MEDALJU Ovo su protivnici Amela Tuke u finalu!

E-mail Ispis PDF

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka danas će od 14.55 sati, kada počinje trka na 800 metara Svjetskog prvenstva u Kini, krenuti put do medalje. Iako ga bh. javnost već proglašava osvajačem zlatne medalje, do tog cilja Tuka neće stići lako.

Naime, prvi favorit trke bit će svjetski rekorder Kenijac David Rudisha koji ove sezone nije u najboljoj formi i ima vrlo loše rezultate. S druge strane, naš Kakanjac vlasnik je najboljeg vremena sezone, ali treba uzeti u obzir neiskustvo takmičenja na velikoj sceni.

Inače, Rudisha je legenda ove discipline, osoba koja drži šest od 10 najbržih rezultata na 800 metara svih vremena, ali i osoba koja je imala dosta problema s povredama. Najbolji rezultat Rudishe, ujedno i svjetski rekord, iznosi 1:40,91.

Pored spomenutog Rudishe, protivnici Tuke u najvažnijoj trci sezone su Ferguson Cheruiyot Rotich (Kenija), Adam Kszczot (Poljska), Alfred Kipketer (Kenija), Pierre-Ambroise Bosse (Francuska), Nader Belhanbel (Maroko), Musaeb Abdulrahman Balla (Katar).

Iako prvobitno nije ostvario plasman u finale, 21-godišnji Nader Belhanbel našao se među osam najboljih srednjoprugaša svijeta zahvaljujući diskvalifikaciji aktuelnog svjetskog prvaka, Mohammeda Amana. Kladionice mu daju najmanje šanse.

Plasman u finale ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva je za Musaeb Abdulrahman Ballazasad najveći uspjeh u karijeri.Najbolji lični rezultat mu je 1:43,82

Kao i Belhanbelu i Balli, Alfredu Kipketeru je ovo prvi put da se našao u finalu Svjetskog prvenstva. Radi se o perspektivnom srednjoprugašu pred kojim je velika karijera.

Pierre-Ambroise Bosse je jedan od uzdanica Evrope za osvajanje medalje. Sa svojih 1:42,53 itekako obećava.

Adam Kszczot je 25-godišnji Poljak koji već ima dužu seriju dobrih rezultata iza sebe.Najbolji rezultat mu je 1:43,30.

Ferguson Cheruiyot Rotich je trenutno šesti srednjoprugaš i 87. atletičar svijeta u ukupnom poretku. Daju mu najveću šansu za bronzanu medalju.

Na velikim atletskim takmičenjima nikada nismo bili bliže medalji. Prema tome, sretno Amele!

Blicko.ba/avaz

 
Baner

Anketa

Uspomene su Vam najdraže kao: