Blicko.ba - Info portal!

 
 • Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Danas stupa na snagu novi Zakon o radu

E-mail Ispis PDF

Novi Zakon o radu u Federaciji Bosne i Hercegovine danas stupa na snagu. Ukaz o njegovom proglašenju potpisao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, nakon što je usvojen u oba doma Federalnog parlamenta.

Ovim zakonom uređuje se zaključivanje ugovora o radu, radno vrijeme, plaće, prestanak ugovora o radu, ostvarivanje prava i obaveza iz radnog odnosa, zaključivanje kolektivnih ugovora, mirno rješavanje kolektivnih radnih sporova i druga pitanja iz radnog odnosa, ako drugim zakonom ili međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno.

Novi Zakon o radu dio je reformske agende a u narednom periodu Vlada FBiH najavila je da će nastaviti sa započetim reformama. Premijer Federacije Fadil Novalić smatra da je Zakon o radu donosi zakonska rješenja u kontekstu zakona o uvezivanju radnog staža, reforme sistema penziono invalidskog osiguranja prvog zapošljavanje itd, prenosi N1.

Sve primjedbe će kaže uvažiti ali samo ako se ne kose sa zakonodavstvom EU i budžetskim mogućnostima. Predstavnici samostalnih sindikata širom Federacije nezadovoljni su novim zakonom i njegovim donošenjem jer smatraju da ide u korist poslodavcima.

Krajem jula sindikat je organizovao proteste pred zgradom vlade na kojima se okupilo nekoliko hiljada nezadovoljnih radnika, a najavljeni su i veći protesti ukoliko dođe do stupanja na snagu novog Zakona o radu.

Blicko.ba/avaz

 
Baner

Anketa

Uspomene su Vam najdraže kao: