Blicko.ba - Info portal!

 
 • Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Previše uvozimo i ono što sami bolje prizvodimo

E-mail Ispis PDF

 

Ukupna vrijednost izvoza iz BiH u prvom polugodištu 2015. godine iznosila je 4.494.595.497 KM, što je za 4 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine. Vrijednost uvoza iznosila je 7.406.999.463 KM, što je za 0,4 posto manje.

 

- Najveći izvoz je u Njemačku 15,79 posto, Italiju 13,56, Hrvatsku 10,26, Srbiju 9,34 i Austriju 8,24 posto - kaže Igor Gavran, savjetnik Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH i dodaje da je najveći uvoz iz Hrvatske 15,27 posto, Srbije 13,36, Njemačke 10,52, Italije 10,04 i Slovenije 9,55 posto.

 

Najviše sjedala

 

Prema podacima VTK BiH najviše smo izvozili sjedala za 320.790.249 KM, aluminij u sirovim oblicima 180.803.250, električnu energiju 171.496.633, obuću s vanjskim đonovima od gume 170.019.965 i drvo obrađeno po dužini piljenjem 142.693.755 KM.

 

Top pet proizvoda koje smo uvozili su naftna ulja u vrijednosti od 411.910.155 KM, nafta i ulje 280.017.761, lični automobili i druga motorna vozila 194.909.254, lijekovi 137.381.862 i naftni plinovi u vrijednosti od 128.178.704 KM.

 

- Zamjena uvozom sirove nafte i njenom preradom u domaćoj rafineriji i dio lijekova koje uvozimo moguće je zamijeniti proizvodnjom u domaćoj farmaceutskoj industriji, dok za većinu ostalih ne raspolažemo vlastitim kapacitetima ili resursima - naglasio je Gavran.

 

Međutim, nešto niže rangirani, ali kumulativno pogubnih posljedica po domaću proizvodnju je uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

 

- Uvoz piva od oko 65 miliona KM prekomjeran je i neopravdan, jer vlastita industrija piva raspolaže dovoljnim kapacitetima ne samo za bh. tržište, već i mnogo više. Isto važi i za prekomjeran uvoz vode i bezalkoholnih pića, potom proizvoda od brašna, brojnih vrsta voća i povrća, mesa peradi i drugih prehrambenih proizvoda. I u tekstilnoj i industriji kože i obuće neopravdan je enorman uvoz kada svjedočimo vrhunskom kvalitetu domaće proizvodnje i njenim radom za najprestižnije svjetske brendove - pojasnio je Gavran.

 

Direktor Pivare Tuzla Fahrudin Salihović rekao je da se u BiH može uvesti šta god, svi se hvataju za neke ugovore, potpise s nekim državama...

 

- Omjer izvoza naspram uvoza je jedan naprema sto. Pokazatelji su katastrofalni, mi imamo četiri pivovare i jednu u Grudama koja je zatvorena, sa svojim kapacitetima možemo podmiriti tržište. Državni aparati moraju da se probude i počnu drugačije razmišljati, jer privreda u BiH je praktično na koljenima. Toliki uvoz piva koji je u 2014. bio 147 miliona KM je nenormalan, sve naše pivare nisu ostavarile ni 90 miliona profita - kazao je Salihović.

 

Dodaje da je važno da funkcioniranje domaćih preduzeća podstiče razvoj kompletne privrede u BiH.

 

- Podstičemo razvoj poslovanja malih i srednjih preduzeća koja opslužuju našu pivaru. I potrošačima fali kultura kupovine domaćih proizvoda, mora proraditi u ljudima taj jedan mehanizam, da shvate da kupovinom domaćeg pomažu i sebi - naglasio je Salihović.

 

Zadnja riječ

 

Na 19 mjestu liste nalaze se vode. Uključujući mineralne i gazirane, u BiH je u prvih šest mjeseci uvezeno vode u vrijednosti 52.504.910 KM. Direktor "Tešanjskih Vrela" Husein Omerbašić rekao je da prekomjeran uvoz vode u BiH ima milion uzroka i posljedica.

 

- Suština je u lobijima koji nastoje po svaku cijenu da uvezu tu vodu u BiH. Bitna je i svijest potrošača koji bi trebali kupovati domaće. Ekonomsko uređenje države i liberalni uvoz je uzrok puštanja uvoza vode, koju imamo u izobilju. Država bi trebala zaštiti domaće proizvođače, međutim ne čini ništa. Ipak zadnju riječ daju potrošači koji u tržnim centrima imaju izbor, mogu svojom rukom uzeti domaći ili strani proizvod - kazao je Omerbašić.

Kvalitetniji i jeftiniji

- Kad je voda u pitanju, u svakoj prodavnici je moguće pronaći barem jednog domaćeg proizvođača. Suština je u tome da se ta voda iz uvoza ne kupuje onda je niko ne bi ni uvozio jer bi stajala na policama. Ja bih shvatio ljude da su domaći proizvodi skuplji od uvoznih, ali nisu, kvalitetniji su i jeftiniji - pojasnio je Omerbašić,

Kako se plaća PDV

 

Salihović navodi da se u BiH uvozi pivo po cijeni od 0,15 euro centi i na tu cijenu oni plaćaju PDV. A domaći pivari plaćaju PDV na kompletan proizvod koji je znatno skuplji.

Blicko.ba/avaz

 
Baner

Anketa

Uspomene su Vam najdraže kao: