Blicko.ba - Info portal!

 
 • Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Premijer Gutić pripremio novi Zakon: Smanjuju se plate poslanicima i direktorima u Tuzlanskom kantonu!

E-mail Ispis PDF

 

Kantonalni premijer Bego Gutić će do kraja ovog mjeseca u parlamentarnu proceduru uputiti Zakon o platama i naknadama u institucijama Tuzlanskog kantona, koji predviđa smanjenja i do 30 posto, saznaje Faktor.ba.

Novi Gutićev Zakon će regulisati primanja skupštinskim poslanicima, vanjskim članovima Skupštine, a Zakon se odnosi i na primanja direktora u nekim javnim ustanovama i preduzećima, kojima upravlja Vlada Kantona.

-Svi oni koji su bili prozivani zbog visokih plata i čija su primanja bila problem, bit će obuhvaćeni ovim Zakonom. Dakle, njihova plata će biti ograničena – kazao je naš izvor iz Vlade Tuzlanskog kantona.

Prema ovom Zakonu, u Tuzlanskom kantonu niko ne bi trebao imati veću platu od premijera (3.224 KM) i predsjednika Skupštine (3.487 KM). No, i u slučaju plata prvih ljudi Kantona, potvrđeno nam je, razmišlja se o dodatnom smanjenju od 100 do 200 maraka.

– Planira se da plate poslanika budu od 1.500 do 1.800 KM, maksimalno do 2.000 KM. Ali, u ovoj cifri će biti sve obuhvaćeno. Neće više biti naknada za kolegije, komisije, prisustvo sjednicama… To će se ovim Zakonom pokušati ukinuti – kazao je naš izvor.

Faktor.ba saznaje da je Vlada još prije više od mjesec dana dostavila Zakon poslanicima da se očituju o njemu, ali se to još uvijek nije desilo. Naime, kako kako nam je rečeno, neki od poslanika za sada opstruiraju donošenje ovog Zakona i smanjenje primanja.

Vlada bi Zakon trebala usvojiti krajem ovog mjeseca, nakon čega će se naći pred poslanicima u Skupštini. Hoće li poslanici glasati za smanjenje plata i ukidanje naknada, vidjet ćemo na nekoj od narednih sjednica.

Inače, portal Faktor.ba je ovih dana objavio top 13 poslaničkih primanja u Tuzlanskom kantonu, koja se kreću od 3.500 i 5.500 KM.

 

(S.K./Faktor.ba)

 
Baner

Anketa

Uspomene su Vam najdraže kao: