Blicko.ba - Info portal!

 
 • Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Izložba fotografija Srebrenički put pakla predstavljena u švicarskom gradu Lucernu ( FOTO)

E-mail Ispis PDF

Prošlog vikenda je u džematu Bošnjaka u Lucernu u Švicarskoj otvorena izložba fotografija Srebrenički put pakla autora Ahmeta Bajrića Blicka. Izložba je upriličena u povodu obilježavanja dvadeset godina od počinjenog genocida u Srebrenici. Domaćin i organizator izložbe je bošnjački džemat u Lucernu, koji na ovaj način daje svoj doprinos čuvanju sjećanja na žrtve genocida.

Na dobro organizovanom zvaničnom otvaranju ove izložbe i projekcije filma „Putem spasa“ iz Produkcije Blicko, prisustvovalo je stotinjak Bošnjaka iz svih dijelova naše države, koji žive u Lucernu i okolnim gradovima centralne Švicarske. Najveći broj članova ove dobro organizovane zajednice Bošnjaka u Lucernu su uglavnom porijeklom iz Srednje Bosne, Željeznog polja, Žepča, Zenice, ali i iz Podrinja i sarajevskog područja. Postavku izlozenih fotografija u protekla tri dana vidjelo je više stotina posjetilaca, među kojima je najviše Bošnjaka, ali i veliki broj Albanaca, Pakistanaca, Makedonaca i Turaka. Organizovano su pogledali izložbu djeca Bošnjaka iz Makedonije, Kosova, Sandžaka i BiH iz džemata Bischofszell na granici Švicarske s Njemačkom, koje je doveo Nagim ef. Mustafoski, ali i polaznici kursa islama iz Žepča sa Izetom ef. Efendićem, koji su bili ovih dana u posjeti Bošnjacima u Zugu i Cirihu.

Izložba fotografija Srebrenički put pakla upriličena je u Lucernu uz podršku inicijative Nermina Bećirovića, porijeklom iz Željeznog Polja kod Žepča, člana džematskog odbora Lucern, uz svesrdnu pomoć i razumijevanje predsjednika džemata Vehbije Efendića, porijeklom iz Žepča i glavnog imama Ćazima ef. Mehmedovića rodom iz Bećirovića na području Zvornika.

Oni su željeli na ovaj način podsjetiti svoje džematlije na počinjeni genocid u Srebrenici i obavezu čuvanja sjećanja na sve nevine žrtve i rado su ugostili i prijatelje sa kojima imaju dobru saradnju iz drugih država koji žive u Švicarskoj.

-Naša je obaveza sjećati se žrtava iz proteklog rata, a posebno ne smijemo zaboraviti žrtve genocida u Srebrenici ma gdje bili i ma gdje živjeli. U našem džematu se organizuju razne manifestacije, a ova izložba i sjećanje na žrtve genocida, uz autentične fotografije koje predstavljaju hronologiju posljedica koje je ovaj zločin ostavio, mora se doživjeti. Zaista nam je golemo zadovoljstvo što smo počastvovani ovom izložbom. Hvala onima koji svojim radom čuvaju sjećanje na žrtve od zaborava bilježeći na svojim fotografijama i snimcima trenutke za nezaborav kako nam se ne bi ponovilo ono što se događalo u proteklom teškom periodu u našoj domovini, rekao je Ćazim ef. Mehmedović, glavnim imam u džematu Lucern u Švicarskoj.

Ahmet Bajrić Blicko, fotoreporter intenzivno prati i bilježi sve najvažnije događaje nakon počinjenog genocida u Srebrenici. Do sada je sakupio respektabilan fond dokumentarističke fotografske građe sa zabilježenim najvažnijim događajima u vezi sa genocidom u Srebrenici. Svoje fotografije je izlagao u BiH i inozemstvu, a ove godine planira organizovati više izložbi u našoj zemlji i Evropi.

Poslije izložbe u Lucernu planirana je izložba na drevnoj tvrđavi u Tešnju, sarajevskoj Vijećnici, a definiraju se termini za postavku izložbe Srebrenički put pakla u povodu 20 godina od genocida u Srebrenici u Banja Luci, Beogradu, Prištini, Podgorici, te turskim gradovima Samsun i Istanbul u septembru. Nakon 11. jula iz štampe bi trebala izaći Fotomonografija „Srebrenički put pakla“ u povodu 20. godišnjice genocida u Srebrenici autora Ahmeta Bajrića Blicka.
 
Baner

Anketa

Uspomene su Vam najdraže kao: