Blicko.ba - Info portal!

 
 • Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Umro B.B. King, legendarni američki gitarista i pjevač bluesa

E-mail Ispis PDF

Legendarni američki gitarist i pjevač bluesa B.B. King umro je u 89-oj godini, potvrdio je njegov advokat. Gitarista je preminuo u svojoj kući tokom sna u 9.40sati po lokalnom vremenu, javljaju američki mediji.

Podjećamo B. B. KING prije nepunih mjesec dana završio je u bolnici, pretpostavljalo se zbog iscrpljenosti i dijabetesa tipa 2 od kojeg je bolovao već više od dva desetljeća. Nakon pregleda srca i terapije za visoki krvni pritisak i dijabetes, pušten je na kućnu njegu.

Smatra se jednim od najvećih blues gitarista u historiji, časopis Rolling Stone smjestio ga je na treće mjesto u svom popisu "100 najvećih gitarista svih vremena". Za svoju muziku dobio je 14 nagrada Grammy, uključujući i onu za životno djelo 1987. godine.

B.B. King rođen je pod imenom Riley B. King, u državi Mississippi. U Memphis je prvi put došao 1946. godine, ali je otišao nakon nekoliko mjeseci. Vratio se nakon bolje pripreme, i radio kao pjevač na mjesnoj radio postaji. Također je radio i kao DJ, gdje je pokupio i nadimak 2Beale Street Blues Boy2, koji je kasnije skraćen na "B.B.", odatle i njegov pseudonim.

Nastupa od 1947. godine i do sada je prikupio preko 15.000 nastupa.

Tokom 1950-ih proslavio se nizom hitova, a njegove prve snimljene pjesme producirao je Sam Phillips, kasnije osnivač izdavačke kuće Sun Records. Nakon 12 uspješnica, proširio se izvan bluesa na pop i r&b tržište obradom pjesme Roya Hawkinsa "The thrill is gone".

Njegova slava nastavila se povećavati tijekom 1970-ih, 1980-ih,1990-ih i od 2000. na ovamo. Osim glazbene karijere, gostovao je i u nizu televizijskih emisija, (Princ iz Bel Aira, Bračne vode).

Pojavio se i u filmu Blues Brothers 2000, kao pjevač i gitarist sastava "Louisiana Gator Boys". U tom filmu radio je sa nizom glazbenika, kao što su Eric Clapton i Bo Diddley, između ostalih. Njegov prvi rođak bio je slavni delta blueser Bukka White, a ujak mu je bio Sonny Liston.

Ženio se dva puta, ali su se oba njegova braka raspala zbog njegovog posla. Ipak, govorilo se da je sa raznim ženama dobio 15-ero djece. Najvjerovatniji razlog tome je taj što je svaka žena htjela da se odluči između nje i Lucille, (njegova prepoznatljiva crna Gibson gitara)

Blicko.ba/avaz

 
Baner

Anketa

Uspomene su Vam najdraže kao: