Blicko.ba - Info portal!

 
 • Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.
Greška
 • JFolder::files: Putanja nije folder:
Napomena
 • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files.

Foto: U Tuzli održani mirni protesti protiv terora i ubijanja nevinog naroda Palestine

E-mail Ispis PDF

Oko pet stotina građana Tuzle danas se pridružilo mirnim protestima koje je u ovom gradu organizirala palestinska dijaspora, a u znak protesta protiv terora i ubijanja nevinog naroda Palestine koje već duže vremena nad njima provodi država Izrael.

- Već 19 dana traje pakao nad nedužnim naradom u Gazi. Izraelski okupator bombardira najsavremenijim vojnim avionima iz vazduha, tenkova , topovima sa zemlje i ratnom mornaricom sa mora. Ne bira ciljeve, niti ih ima, ruši škole, džamije, stambene objekte, jedinu elektranu, pa čak i bolnice.... Izrael ima materijalnu i moralnu pomoć i podršku velikih i nekih zapadnih sila i zato to radi. Ubija djecu, nemoćne, ubija žene, ubija drvo i kamen, ubija sve što je živo u Gazi, ali ne može ubiti volju palestinskog naroda da već jednom ima svoju državu kao ostali narodi – stoji u pismu kojeg je na protestu pročitala Albina Vicković.

Prisutnima se obratila i Sabira Mićanović predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Tuzle poručujući da građani Tuzle mogu itekako razumjeti patnje palestinskog naroda. U ime Tuzlaka pozvala je one što ubijaju nevine palestinske ljude i djecu da to prestanu izražavajući njihovu potpunu solidarnost sa narodom Palestine.

Učesnici protesta, noseći transparente s natpisima podrške narodu Palestine, potom su u mirnoj šetnji prošli centrom grada , da bi protest nastavili na Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Jedan od organizatora današnjeg protesta je i Madžid El Adas, tehnolog koji godinama živi u Tuzli, a čija je kompletna familija još uvijek u Gazi. Kako nam je kazao, drama koju preživljava narod Gaze ne može se opisati riječima . Inače, u Tuzli živi oko dvadesetak Palestinaca među kojima je i nekoliko studenata.

{gallery}MITING{/gallery}


Foto: Ahmet Bajrić Blicko/Avaz

 
Baner

Anketa

Uspomene su Vam najdraže kao: