Blicko.ba - Info portal!

 
 • Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Digla cijelu Sloveniju na noge, kako bi skupljala pomoć za BiH i Srbiju

E-mail Ispis PDF

Ljubljanka Staša Tunja Bojičić (32) svoj zasluženi godišnji odmor je umjesto za uživanje iskoristila za prikupljanje pomoći za područja ugrožena poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Staša je digla na noge cijelu Sloveniju, pa čak i najviši državni vrh, pa je za samo dva dana sakupljeno više od 300 tona najosnovnijih potrepština. Tako bi već danas slovenačka vojska u Srbiju trebalo da dopremi 12 šlepera humanitarne pomoći, a nešto je već otišlo u BiH.

- Kada sam vidjela katastrofalne prizore, rekla sam samo da ljudima treba pomoć i to je bilo dovoljno. Preko Fejsbuka sam u petak pokrenula incijativu, misleći da će se uključiti samo nekoliko prijatelja i da ćemo uspjeti da prikupimo dva-tri kombija. A onda je krenulo šerovanje po društvenim mrežama. Inicijativa je stigla i do najveće televizije i radija u Sloveniji, pa se brzo pročulo. Ljudi su počeli da zovu sa svih strana, a onda su u akciju počele da se uključuju i brojne firme... Tako smo već u nedjelju umjesto tri kombija imali 15 šlepera humanitarne pomoći - započinje Staša priču za “Alo!”. Ova mlada Slovenka je, inače, kćerka Antuna Tunja, slovenačkog vojnog atašea u Srbiji, pa kada je vidjela da je akcija prerasla njena očekivanja i da neće imati gdje da smjesti sve što je stiglo, pozvala je tatu u pomoć.

- Nazvala me i pitala - šta da radim, ja ovo nemam gdje da smjestim. Pozvao sam prijatelja u kasarni u Ljubljani, gdje sam ranije bio komandat, i rekao - hajmo, ljudi, treba nam pomoć. Objasnio sam mu šta mi treba i oni su pristali da se prikupljena humanitarna pomoć smjesti u kasarnu - kaže Antun Tunja i dodaje da nije bilo nikakve službene inicijative, nego da je sve krenulo pošto je Staša rekla - hajmo da pošaljemo pomoć.

- Priča je tako stigla i do slovenačke vlade i ministra odbrane Romana Jakiča, poslije čega je donijeta uredba da vojnici moraju da mi pomognu pri pakovanju i transportu humanitarne pomoći do krajnjeg odredišta - priča velika humanitarka Staša i dodaje da pomoć i dalje pristiže, da dolazi čak i iz inostranstva, kao i da su se u akciju uključile i brojne strane kompanije koje posluju u Sloveniji.

- Sakupili smo higijenske potrepštine, počev od sapuna, preko uložaka i pelena za odrasle, do kreveta, vode, hrane za djecu, sanitetske opreme, krevetića i kolica za djecu - naglašava Staša, koja bi uskoro i trebalo da posjeti srpsku prijestonicu. Staša nam je rekla i da njen deda živi u Novom Sadu, kao i da ima još rodbine u Srbiji i u Bosni i Hercegovini.

Blicko.ba/Alo.rs

 
Baner

Anketa

Uspomene su Vam najdraže kao: