• Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Zukić: Vlada TK ne može poljoprivrednika osloboditi zakupnine

E-mail Ispis PDF

 

Poljoprivrednici sa područja TK protestujući u ponedjeljak u Tuzli tražili su od Vlade TK da ih oslobodi plaćanja zakupnine državnog poljoprivrednog zemljišta u 2014. godini i 50 posto tog iznosa u 2015. godini zbog elementarnih nepogoda i suša koje su pretrpjeli u tom periodu.

Nakon sastanka sa resornim ministrom Abdulahom Zukićem (SDA), poljoprivrednici su pod policijskom pratnjom napustili Tuzlu, a najavili su kako će radikalizirati svoje proteste u narednom periodu jer nije postignut dogovor.

-Vlada TK ne može poljoprivrednike osloboditi troškova zakupnine državnog poljoprivrednog zemljišta jer je to federalni propis. Zakupnina po jednom hektaru je 165 KM – objašnjava ministar Zukić.

Pričinjene štete u 2014. i 2015. godini na poljoprivrednim kulturama evidentirane su u općinskim službama, a resorno federalno ministarstvo uskoro će doznačiti novčana sredstva za njihovu sanaciju.

- Dokumentacija je iz resornog federalnog ministarstva vraćena na doradu, ali očekujemo uplatu od 1.5 milion KM kako bi se pokrilo 330 odštetnih zahtjeva. Ponavljam kako su nadležne općinske službe popunjavali takve obrasce i utvrđivale visinu štete na terenu – konstatitra ministar Abdulah Zukić.

Blicko.ba/avaz

 
Baner