• Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

VELIKA HISTORIJSKA ULOGA Danas 12. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

E-mail Ispis PDF

Na današnji dan prije 12 godina u 78. godini umro je prvi predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović. Povodom godišnjice smrti Izetbegovića delegacija SDA danas će položiti cvijeće i proučiti Fatihu na šehidskom mezarju Kovači, dok će večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo biti održana prigodna akademija.

Izetbegović je ostao upamćen kao prvi veliki državnik u historiji BiH u momentu kada je ona postala suverena i nezavisna. Nakon deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, u oktobru 2000., podnio je ostavku na ovu funkciju. Osnivač je i prvi predsjednik SDA.

 

Saosjećajan saborac

 

Profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, akademik Džemaludin Latić jedan od onih bošnjačkih intelektualaca koji su dobro poznavali rahmetli Izetbegovića. Kako je kazao za "Avaz", danas neki, nažalost, od njega prave nedodirljivu ličnost, dok drugi osporavaju ispravnost njegovih odluka.

 

- Bio je divan čovjek, veliki prijatelj, saradnik. Bio je moj tamnički drug, saosjećajan saborac. Historijski gledano, njegova uloga je zaista velika time što je organizirao naš narod uoči velikosrpske pripreme za genocid te što je isposlovao međunarodno priznanje naše države - kazao je Latić.

Naglasio je da Izetbegoviću pripada nesporna historijska uloga, "a mi smo u tom smislu njegovi dužnici".

- Jer bez njega bi, sasvim je izvjesno, naša historija bila drugačija, a naša sudbina mnogo teža. Ipak, mislim da naslijeđe Alije Izetbegovića trebamo kritički promatrati, jer su mnogi danas daleko do ciljeva za koje se zalagao - rekao je Latić.

 

Odbrana države

 

Akademik Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva RBiH i jedan od najužih saradnika rahmetli Izetbegovića tokom agresije na našu državu, rekao je za "Avaz" da je on s njim od svih političara možda i nabolje sarađivao.

B

- Bio je prijatan čovjek za saradnju. Radio je puno. U početku je naša saradnja počela s rezervom, vjerovatno zbog nedovoljnog poznavanja. Međutim, kako je kriza u BiH rasla, mi smo se zbližili u planiranju odbrane naše države da se spriječi agresija, a onda kasnije da se brani država - prisjetio se prof. Ganić.

Želio je mir za BiH i region

Akademik Ganić smatra da je Izetbegović imao dosta težak život. Želio je, kaže, mir za Bosnu i cijeli region.

- Rekao je jednom jednu vrlo čudnu stvar. Rekao je, kada bi trebao da ponovi svoj život, ne bi baš sve radio kao do tada. Dakle, on se zaista puno mučio u životu. Mislim da danas trebamo poštovati napore koje je uložio. Svakako, historičari će svakog smjestiti na neko mjesto - kazao je Ganić.

Kako je dodao, kada se Izetbegovićevo djelovanje posmatra s ove vremenske distance, može se zaključiti da su Bošnjaci jedna jaka etnička grupa na teritoriju Balkana.

Poruka zahvalnosti na džamiji u Goraždu

Hvala ti za sve, predsjedniče Alija“, poruka je ispisana sinoć na velikom displeju postavljenom na minaretima Kajserija džamije u Goraždu. Ovim simboličnim gestom Goraždansko muftijstvo obilježava 12. godišnjicu smrti prvog predsjednika nezavisne BiH rahmetli Alije Izetbegovića.

Blicko.ba/avaz

- Imali smo potrebu na ovaj način podsjetiti na svo dobro koje je rahmetli predsjednik učinio za svoj narod i svoju domovinu. On će nama i kao čovjek, a i kao mislilac ostati trajna inspiracija – kazao nam je goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

 
Baner