• Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Angeli Merkel moglo bi se suditi zbog krijumčarenja izbjeglica

E-mail Ispis PDF

Angeli Merkel moglo bi se suditi zbog krijumčarenja izbjeglica u Njemačku! Upozorava na to Holm Putzke, prof. kaznenog prava sa sveučilišta u bavarskom gradu Passau.

Poziva se na nekontrolirani i protupravni ulazak migranata uNjemačku, a A. Merkel bi se moglo optužiti kao učesnia u krijumčarenju jer u zemlju pušta ljude bez kontrole kršeći mnoge zakone i propise

– Neki od uhapšenih krijumčara pozvali su se na to da su u koordinaciji s kancelarkom izbjeglice gotovo neometano iz Mađarske preko Austrije dovozili u Njemačku – prenosi ugledni Focus upozorenje prof. Putzkea.

– S pravnog gledišta postoje dvije mogućnosti: ili svi oni koji od 5. rujna krijumčare izbjeglice u Njemačku ne čine kazneno djelo ili su ga počinili i svi oni koji su im pružili pomoć u neovlaštenom ulasku zemlju, uključujući Angelu Merkel. Njezina odluka da zajedno s Austrijom dokine EU sporazume o zabrani daljnjeg dolaska izbjeglica je podsticala na dolazak, a može se shvatiti i kao poziv na dolazak izbjeglica, što je kazneno djelo po članku 111. stavak 1. Kaznenog zakona – upozorava prof. Putzke.

Advokat za kazneno pravo Veljko Miljević ističe da su teze prof. Putzkea nategnute.

– I kod nekontrolisanog i protivpravnog ulaska izbjeglica i migranata u svim zemljama u svijetu ne postoji protivpravnost u postupanju u situaciji krajnje nužde u kojoj se nužno čini i određena šteta da bi se izbjegla još veća opasnost. Merkel je šefica vlade koja predstavlja izvršnu vlast i ne donosi sama odluke političko-izvršnog karaktera, koje nemaju veze ni s krijumčarenjem, ni s podscanjem izbjeglica na nekontrolisani dolazak. Ona nastoji u situaciji krajnje nužde smanjiti štetu, za koju nije kriva ni ona, ni njezina zemlja – drži Miljević a prenosi Večernji list.

Blicko.ba/avaz

 
Baner