• Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Istražitelj Tužilaštva BiH optužen jer je od osumnjičenih i optuženih uzeo 10.000 eura

E-mail Ispis PDF

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Muje Smajlović, rođenog 1968. godine u Busovači, uposlen u Tužilaštvu BiH na poziciji istražitelja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

- Optuženi se tereti da je u periodu od 2012. do početka 2015. godine, u svojstvu ovlaštene službene osobe, odnosno stručnog suradnika –istražitelja, svjesno prekoračio granice službenog ovlaštenja, te je bez znanja, prethodnog odobrenja i suglasnosti tužilaca, ostvarivao kontakte sa osumnjičenim ili optuženim osobama protiv kojih su se vodili ili se još vode postupci u Tužiteljstvu BiH. Optuženi o navedenim radnjama nije informirao tužioca, niti sačinjavao propisanu službenu dokumentaciju, a potom je navedenim osobama obećavao razne pogodnosti u krivičnim postupcima, na ime čega je za sebe pribavio nezakonitu materijalnu korist u vidu novca u iznosu od najmanje 10.000 eura te korist u vidu poklona, navodi se u saopćenju.

Provedenom efikasnom i temeljitom istragom, evidentirano je da se optuženi više puta na različitim lokacijama, sastajao sa osumnjičenim ili optuženim osobama, te prilikom tih susreta od njih preuzimao različite iznose novca, kao i poklone.

-Tužilaštvo BiH odlučno je u otkrivanju i procesuiranju svih koruptivnih kaznenih djela, naročito u slučajevima u kojima su počinitelji ovlaštene službene osobe institucija, koje zloupotrebljavaju službeni položaj. Uz optužnicu predlaže se ispitivanje 17 svjedoka i stručnih vještaka. Uz optužnicu je priloženo i više desetina dokaznih materijala, a zatraženo je i određivanje mjere sigurnosti, zabrana obavljanja dužnosti optuženog, oduzimanje nezakonite imovinske koristi od 10.000 eura, kao i predmeta proisteklih iz krvičnog djela, navodi se na kraju saopćenja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Blicko.ba/avaz

 
Baner