• Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Jovan Jezdić 20 godina poslije rata palio po Kalesiji, mediji u RS-u šute: Dijagnoza (ni)je terorizam, koji je rezervisan samo za Bošnjake

E-mail Ispis PDF

U noći sa srijede na četvrtak, odnosno uoči Kurban bajrama (24.septembar 2015.), na području Jelovog Brda i Gojčina u općini Kalesija, podmetnut je požar na nekoliko objekata.

Kako smo saznali, požar je podmetnut na sedam lokacija, a pored počinjene materijalne štete mještani ovih naselja su u strahu, najviše zbog činjenice da se sve dogodilo uoči najvećeg muslimanskog bladana, Kurban-bajaram.

Nakon prijave mještana, na lice mjesta su izašli pripadnici Vatrogasne jedinice i Policijske stanice Kalesija, a osumnječeni za ova djela je uhapšen istoga dan.

Riječ je o 33-godišnjem Jovanu Jezdiću, “komšiji” iz Osmaka, koje je lokalnim putem udaljeno nekoliko kilometara od ovih naselja.

Jovan Jezdić je nekon hapšenja policiji priznao da je u Jelovom Brdu podmetnuo požar pod autobus koji je potpuno izgorio, te zapalio nadstrešnicu za odmor, drva za ogrev u dvorištu jedne porodične kuće i čardak za kukuruz.

U Gojčinu je zapalio šadrvan, više sijena, te zapalio vatru pored spomenika Malki Osmanović, koja je prva žrtva agresije na ovo naselje 1992. godine.

zmeđu Osmaka, koje je prije Daytonskog mirovnog sporazuma bilo u sastavu općine Kalesija, je granica između entiteta FBiH i RS, a čini se da je ovaj piromanski i teroristički akt upravo ima tu pozadinu.

14. septembra, deset dana prije piromanskog napada na kalesijska naselja Jelovo Brdo i Gojčin, Jovan Jeco Jezdić je na svom Facebook profilu objavio tetovažu orla i ugravirana “4S” (ćiriličnim pismom), uz dodatak “Samo Sloga Braću Spašava”, te uz opis da je njegov pokojni otac jedini vjerovao da će od njega nešto postati.

Nešto ranije je na desnoj ruci tetovirao amblem jedinice “Vukovi sa Drine”.

Jovan Jeco Jezdić – je na svom Facebook profilu proteklih dana bio veoma aktivan, a sa svojim prijateljima je dijelio fotografije ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića, te maksimalno forsirao simbole manjeg bh. entiteta, Republike Srpske.

Tražeći informacije o Jovanu Jezdiću pregledali smo njegov Facebook profil, a na nekim od fotografija se nalazi i Milisav Garić, predsjednik udruženja “Agrorazvoj” iz Gojčina .

Garić je poznta kalesijskoj javnosti po sukobima sa bivšim načelnikom općine Kalesija, kojeg je Garić optuživao da progoni povratnike Srbe iz općine Kalesija.

Garić je za NKP.ba rekao da poznaje Jovana Jezdića,jer je njegov brat išao u školu sa njim, a sa Jovanom je poslovno sarađivao.

“Jovan je radio u šumi sa drvima, a nakon toga je dvje godine boravio u Njemačkoj. Nakon povratka iz Njemačke kod njega su dolazili momci iz nekih pokreta, tetovirani ratnim herojima i slično” – govori Garić.

Garić je dodao da je sa njim imao nesuglasica jer je mnogo pričao o događajima iz prošlosti, te da njegovo psihičko zdravlje nije najbolje.

“U zadnje vrijeme smo imali neusglasica jer je pričao samo u prošlosti. Čuo sam i da ima dijagnozu “F30”, i njemu je potreba stručna pomoć” – rekao je Garić.

- “Terorizam” u medijima RS-a rezervisan za Bošnjake: Srbin koji počini zlodjelo brzo dobije dijagnozu, Bošnjak je obično “motivisan” vjerom -

Proteklih godina, a naročito proteklih mjeseci, svjedoci smo velikog broja pretresa kuća Bošnjaka, naročito povratnika u RS, koji često rezultiraju i hapšenjem.

Iako osobe, pa i cijele porodice, čije kuće budu pretresene obično nemaju policijski dosije, kao dokazni materijal protiv njih se čak koristi i Kur'an, kao i druga vjerska literatura, koja je, eto, dokaz da su oni spremni počiniti neko zlodjelo u ime vjere.

Ono što cijeloj priči daje poseban ton, jeste činjenica da pojedinci, po nacionalnosti Bošnjaci, koji počine zlodjelo obično budu povezani uz neku “organizaciju”, a za to zlodjelo se terete svi Bošnjaci, od vjerskih i političkih vođa do najobičnijih građana, kojima se često, pogotovo za vrijeme vjerskih blagdana, upada u domove.

Kada su u pitanju zlodjela koja počine osobe srpske nacionalnosti, “dijagnozu” dobijemo veoma brzo.

Obično je riječ o osobama sa psihičkim oboljenima, koje su kao takve članovi formalnih i neformalnih udruženja koja zagovaraju buđenje ratnih tema i aktvnosti.

Slučaj Jovane Jezdića – Jece je samo još jedan u nizu.

Navodno, svi su znali da je on član Ravnogorskog četničkog pokreta, ali kao takav nije bio sumnjiv policijskim organima RS-a.

Njegove aktivnosti na Facebooku, gdje je svakodnevno veličao ratne zločince i njihova zlodjela, kao i njegove tetovaže, također nisu bile sumnjive policiji RS-a.

Podsjećamo, proteklih mjeseci policija RS-a je pretresala domove osoba koje su pisale protiv RS-a, a u povratničkom naselju Liplje su uhapsili mladića jer je nekada davno objavio fotografiju sa oružjem, a nakon toga i fotografiju na kojoj se vidi tetovaža na grudima sa ljiljanom.

Mediji iz RS-a, naravno, šute.

Samo je novinska agencija SRNA pisala o ovom slučaju, a Jovana Jezdića su samo okarakterisali kao “palikuća”, ne spominjući njegove aktivnosti u proteklim mjesecima.

Čak i mediji koji su često koristili, i iskorištavali, Milisava Garića, kako bi pokazali kako su navodno povratnici Srbi u Kalesiju ugroženi, nisu pisali o ovom slučaju.

Ni traga pisanju o terorizmu, jer je isti u medijima iz RS-a, očigledno, rezervisan samo za Bošnjake.

Jovan Jezdić Jeco je odlično poznavao teren Gojčina i Jelovog Brda, te sve ukazuje da je sve bilo dobro isplanirano.

Sam piromanski pohod noć uoči Kurban bajrama vjerovatno nije slučajan.

Ipak, ostavio je trag koji je policiju doveo na njegov kućni prag.

Požari koje je podmetnuo Jezdić su napravili veliku amterijalnu štetu, a šteta samo na autobusu koji je u potpunosti izgorio je oko 40.000 KM smatraju u firmi Bjeljevac Tours.

Ipak, pored velike materijalne šteta mještane Gojčina i Jelovog Brda je zabrinuo ovaj događaj, a mnoge je podsjetio na ratne strahote prije 20-tak godina, kada su upravo komšije iz Osmaka prinudile mještane Gojčina i Jelovog Brda da napuste svoje domove.

Mještani se sada pitaju kada bi mogao biti sljedeći napad, jer više ne vjeruju niti policijskim organima, koji samo selektivno vrše kontrolu građana.

B licko.ba/NKP

 
Baner