• Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

EVROPA SLOŽNA: NE MOŽE VIŠE OVAKO! Odgovor na krizu - aktivira se kopnena straža EU

E-mail Ispis PDF

Samit lidera zemalja članica Evropske unije završen je rano jutros usvajanjem serije mera za jačanje kontrole vanjskih evropskih granica, uz dodatnu pomoć za izbjeglice van teritorije EU.

- Fokus današnjih razgovora bio je na zaštiti vanjskih granica - rekao je novinarima predsjednik Evropskog savijeta Donald Tusk nakon sedmosatnog vanrednog samita 28 šefova i vlada u Briselu, dodajući da je za otklanjanje haosa na granicama potreban zajednički napor.

Među mjerama koje su lideri danas načelno usvojili je formiranje kopnene i pomorske evropske pogranične straže, putem jačanja evropske službe Fronteks, koja bi dobila novi mandat i znatno veća sredstva, a trebalo bi da postane funkcionalna prije kraja godine.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je kazao da je samit protekao u boljoj atmosferi nego što je očekivao.

On je najavio da će EU uputiti značajnu materijalnu pomoć za zbrinjavanje izbjeglica van EU, od čega će najmanje milijardu dolara biti upućeno Visokom komesarijatu za izbeglice Ujedinjenih nacija.

Pored toga, evropski lideri su se dogovorili da do kraja meseca upute ekspertske timove u takozvane vruće zone, gdje je velika koncentracija izbjeglica, kako bi pomogli da se oni registruju i dobiju neophodnu medicinsku i ostalu njegu.

 

Blicko.ba/avaz

 
Baner