• Registracija
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN Blagdan žrtvovanja svega što je prolazno

E-mail Ispis PDF

Muslimani širom svijeta danas su dočekali jedan od svoja dva najveća blagdana Kurban-bajram. Sama simbolika Bajrama temelji se na žrtvi i bogobojaznosti. Kurban-bajram blagdan je žrtvovanja svega prolaznog, materijalnog, lošeg, beskorisnog, zarad približavanja Allahu, dž. š.

Prinošenje žrtve

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH, bajram-namaz je klanjan u 7.13 sati, 45 minuta nakon izlaska sunca, a centralna bajramska svečanost održana je u Sarajevu, u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Kako je najavljeno iz Rijaseta IZBiH, nakon sabah-namaza bit će upriličen i bajramski program. Tradicionalno bajramsko čestitanje u Rijasetu IZBiH bit će upriličeno od 10 sati u kabinetu reisa.

Kurban-bajram traje četiri dana. Naziva se još i hadžijski, jer se u Meki obavlja hodočašće, a hadž je jedna od pet osnovnih dužnosti koje muslimani trebaju obaviti barem jednom tokom života ako im to finansijske mogućnosti dozvoljavaju. Nakon klanjanja bajram-namaza, jedna od najbitnijih odlika blagdana su pripreme za prinošenje žrtve, kurbana, kao važnog vjerskog čina koji u sebi nosi brojne poruke.

Podjela mesa

Jedna od svrha kurbana jeste takvaluk - bogobojaznost. Klanje kurbana, također, ima izrazitu socijalnu dimenziju jer kurbansko meso se ne može prodati - jedna trećina se dijeli rodbini, druga prijateljima i siromašnima, a jedan dio mesa zadržava se za potrebe svoje porodice.

Malkić na čelu Begove medrese

Glavni imam Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu i jedan od najboljih učača Kur'ana na Balkanu, mr. hafiz Mensur ef. Malkić na sjednici Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH imenovan je za direktora Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, a Dževad Šošić za direktora Elči Ibrahim-begove medrese u Travniku.

Na sjednici, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, imenovan je i Operativni tim za pomoć izbjeglicama s Bliskog istoka, na čijem je čelu Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove.

 

Blicko.ba/avaz

 
Baner